top of page

Blagotvoran učinak

Nutricionisti se slažu u jednome: maslinovo je ulje kralj medu uljima. Naravno, misli se na ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno mehaničkim postupkom pri čemu sadržaj blagotvornih sastojaka ostaje maksimalno očuvan.

Ljekovita su svojstva maslinova ulja dobro dokumentirana u znanstvenoj literaturi. O ljekovitim svojstvima maslinovog ulja postoje brojni znanstveni članci.

Unos ove drevne namirnice pruža zaštitu od kroničnih degenerativnih bolesti i povezuje se sa smanjenim rizikom od bolesti srca, prevencijom karcinoma te snaženjem imunološkog sustava.

Također, pri­pisuju mu se i protuupalna svojstva i zaštitni učinak na želučanu sluznicu. Mozak posebno profitira jer "voli" maslinovo ulje.

Ono sadrži nezasićene masne kiseline nužne za moždane aktivnosti, za održavanje procesa mišljenja i osjećanja, dok nesmetan prijenos informacija u mozgu pomoću neurotransmitera, daje energiju.

Ni ostali sastojci maslinova ulja nisu manje korisni. Skvalen služi kao "hvatač" štetnih nestabil­nih molekula kisika i kao lovac slobodnih radikala, karotenoidi (beta-karoten i ostali) i steroli, tj. fitosteroli, korisni su u regulaciji masnoća.

Maslinovo ulje korisno je i dijabetičarima jer sprječava naglu apsorpciju šećera iz hrane i uspo­rava pad korisnog kolesterola HDL-a.

Što se tiče vitaminskih svojstva maslinovo ulje bogato je vitaminima, i to vitaminima topljivim u mastima, A, D, E i K.

Vitamin A najznačajniji je za fiziologiju vida, štiti kožu i sluznicu od različitih infekcija i zaraznih bolesti.

Vi­tamin D posebno je važan za ravnotežu kalcija u organizmu, a samim time i za normalan rast i mineralizaciju kostiju i zubi.

Vitamin E najzaslužniji je u obrambenom sustavu organizma, sazrijeva­nju crvenih krvnih stanica te kao antioksidans. Povoljno utječe i na rad srca i krvožilnog sustava.

Vitamin K važan je u procesu zgrušavanja krvi i izravno utječe na brzinu i vrijeme tog procesa.

Blagotvorni se učinci maslinova ulja vežu i za zaštitu želučane sluznice i sluznice dvanaesterca, crijeva, regulaciju stolice, zaštitu hepatiocita, poticanje žučne motorike, smanjenje nastanka žuč­nih kamenaca, osim toga utječe na lučenje sokova gušterače, brže zarastanje rana, djeluju na kožu i kosu, a smatra se i prevencijom u borbi protiv malignih bolesti.

Zbog antioksidacijskih učinaka usporava starenje, smanjuje loš, a povećava koristan kolesterol, regulira metabolizam i poboljšava toleran­ciju glukoze te pospješuje regulaciju krvnoga tlaka.

Maslinovo ulje također sadrži istu tvar kao i lijek ibuprofen - oleokantal. Ova tvar, povezana s gor­činom djeluje protuupalno, zato dobro maslinovo ulje treba biti i gorko jer mu to jamči ljekovitost i zaštitno djelovanje.

Istaknuli smo kako je ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato vitaminima, ali i esencijalnim masnim kiselinama, posebice alfa-linolenskom kiselinom koja dubinski hrani i obnavlja kožu. Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži i oleuropein koji štiti staničnu ovojnicu i međustanični prostor.

Maslinovo ulje stimulira mikrocirkulaciju, ima ljekovit učinak i potiče zacjeljivanje, a kao baza idealan je nosilac za terapijska sjedinjenja s drugim ljekovitim biljkama.

bottom of page