top of page

Proces prerade

Pristigli plodovi maslina zaprimaju se u prostoriji za skladištenje, i to tako da se iz transportnog sredstva prekrcavaju u prozračne plastične koševe volumena  cca 400 kg maslina. Koševi se prihvaćaju paletarom s ugrađenom digitalnom vagom. Izvagani koševi, obilježeni s imenom vlasnika i izvaganom količinom, a do početka prerade odlažu se u skladište.

Masline iz prijemnog lijevka podižu se do razine odlišćivača gdje ih struja zraka usisnog ventilatora oslobađa od zaostalih listova dopremljenih zajedno s ubranim maslinama i odvodi  izvan prostora uljare. Odlišćene masline padaju u perilicu koja pere masline od svih anorganskih nečistoća, zaostataka zemlje i eventualnog kamenja. Pranje se vrši vodom obogaćenom zračnim mjehurićima, čime se višestruko povećava efekt čišćenja površine masline.

Oprane masline prihvaća horizontalni transporter maslina čiji je zadatak da premosti prostor od peračice do elevatora maslina koji ih podiže do prihvata elektro mlina. U fazi mljevenja je važno postići ujednačenost tjesta, ni previše grubo ni previše glatko.

Samljeveno tijesto maslina ispod mlina usisava pumpa koja pri tlačnom taktu tijesto šalje u izabranu mješalicu putem inox cjevovoda i pneumatskih ventila. Kompjuter prati vrijeme mješanja i temperaturu tijesta, a djelatnik uljare donosi ispravnu odluku o pravovremenom prestanku mješanja i početku transporta tijesta iz mješalica u dekanter. Trajanje i uvjeti mješanja prilagođavaju se vrsti maslina koja se prerađuje, a u tome presudnu ulogu ima iskustvo i sposobnost uljara.

U dekanteru, pomoću centrifugalne sile, međusobno se separiraju tri sastojka tijesta s različitom specifičnom težinom, i to: ulje, voda i komina.

Iz dekantera dovodimo ulje na vertikalni separator čijim radom pročišćavamo pristiglo ulje iz dekantera. Ovim postupkom izdvajamo biljnu vodu i zaostale male količine čvrstih čestica iz ulja.

bottom of page