
Savjeti za čuvanje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje prehrambeni je proizvod ljekovitih svojstava koja se mogu naći samo u maslinovome ulju proizvedenom od pravovremeno ubranih zdravih plodova, ukoliko je prerada izvršena na odgovarajući način te ako se čuva u propisanim uvjetima. Nakon proizvodnje, ekstra djevičansko maslinovo ulja mora se pažljivo čuvati kako ne bi došlo do degradacije, gubitka ljekovitih svojstava te gubitka poželjnog mirisa i ukusa.
Za uspješno čuvanja djevičanskih maslinovih ulja neophodno je pridržavanje sljedećih preporuka:
-
Ekstra djevičansko maslinovo ulje najbolje je čuvati u tamnim staklenim bocama ili inoxu.
-
Maslinovo ulje nije dobro čuvati u hladnjaku. Na temperaturi nižoj od 7° C dolazi do kristalizacije ulja koje trajno gubi na kvaliteti;
-
Idealna temperatura za čuvanje maslinovog ulje je 14-16°C, na višim temperaturama dolazi do gubitka pozitivnih svojstava ulja (voćnost, gorkost i pikantnost);
-
Duži kontakt sa svjetlošću, posebno izlaganje suncu kod djevičanskih ulja dovodi do oštećenja pa ga je neophodno čuvati na tamnom mjestu;
-
Otvorenu bocu preporučljivo potrošiti tijekom mjesec dana. Ako se u domaćinstvu otvorena boca ne potroši u navedenom roku, preporučljivo je nabavljati manja pakiranja kako bi ulje što kraće imalo kontakt s kisikom koji dovodi do oksidacije, a što je štetno za ulje.