top of page

Aktualnosti

19. MEĐUNARODNI DANI MASLINE ZADAR

Velika većina maslinara koji su sudjelovali na 19. međunarodnoj manifestaciji Dani masline, koja je sinoć završena dodjelom medalja i priznanja na JK Uskok na Vitrenjaku, može biti zadovoljna kvalitetom svojih ulja.

Od 210 uzoraka pristiglih na ocjenjivanje iz svih hrvatskih jadranskih županija, ali i iz Slovenije i Crne Gore, čak 179 ulja su ekstradjevičanska, 25 je u kategoriji djevičanskih i 6 lapante. Potonjih 31 ostali su bez medalja, a lapante imaju takve mane da nisu ni za upotrebu u ljudskoj prehrani.

Naravno, na kraju najviše razloga za zadovoljstvo imaju šampioni, a to su OPG Gordane Strpić iz Biograda na moru u kategoriji otvorenih ulja i OPG Lupić iz Bala u Istri, koji su pobjednici u kategoriji pakovina.

Znali smo da imamo kvalitetno ulje, ali šampionsku titulu nismo očekivali, izjavila je Gordana Strpić neposredno nakon što je iz ruku preuzela plaketu i veliki šampionski pehar.

Pobrali smo u pravo vrijeme, plod je bio zdrav, preradili ga u uljari Nadin i to je - to, kaže Gordana Strpić, ne krijući zadovoljstvo uspjehom, koji je tim veći jer je njihovo ulje ocijenjeno s maksimalnim brojem bodova - 100 od mogućih 100, što znači da je ulje gotovo savršeno. Podsjetimo, Strpići su nedavno na Festivalu ulja u Ankaranu kod Kopra u Sloveniji sa svojim uljem pobjedili u kategoriji sorte oblica.

Na 19. izdanju Dana masline dodijeljena su priznanja uljarama u kojima je prerađeno šampionsko ulje. U kategoriji otvorenih ulja to je Uljara Nadin vlasnika Željka Vrsaljka, a u kategoriji pakovina Uljara Nonno Bruno iz Banjola u Istri.

 

Preneseno: Zadarsli List 30.04.2017

..link na originalnoj stranici

Željko Vrsaljko sa priznanjem za prerađeno šampionsko ulje

18. MEĐUNARODNI DANI MASLINE ZADAR

act2

Zadranin Stojko Surać, odnosno njegov OPG Koruna, šampion je 18. međunarodnih Dana masline u kategoriji otvorenih ulja sa prerađenim u uljari Nadin, a Giancarlo Zigante iz istarskih Livada ima šampionsko ulje u kategoriji pakiranih ulja.
Oba šampionska ulja osvojila su maksimalnih 100 bodova, što po standardima maslinarskog uljarstva znači da imaju praktički savršena ulja.
organizirani do sada.

Uljara Nadin je 18. međunarodnim danima masline koji su se održali u Zadru postigla veliki uspjeh u kategoriji otvorenih ulja jer su u kategoriji top 5 otvorenih ulja čak 4  prerađena u uljari Nadin. Nagrađeni uljari su:  Dino Podrug, OPG Mile Vrsaljko, Branko Kutija, Borislav Pedić i Miro Marković.

Šampioni 18. međunarodnih dana masline u Zadru

 

Preneseno: Slobodna Dalmacija 02.05.2016

..link na originalnoj stranici

10. JUBILARNI POVENJAK

NOVI USPJEH ZADRANA - Titula vicešampiona, dva u Top 10, 12 zlatnih i 2 srebrne medalje

 

Preneseno:Zadarski list 21.12.2015

..link na originalnoj stranici

Dodjelom nagrada i priznanja za kakvoću maslinovog ulja i  konzerviranih maslina na domaći način u nedjelju navečer u prepunoj  sali hotela Brzet kod Omiša završen je ovogodišnji međunarodni susret  maslinara i uljara Povenjak 2016.

Titula šampiona i ove godine odlazi u Istru. Prvak ekstradjevičanskih  maslinovih ulja je OPG Lena i Vedran Lupić iz Bala kod Rovinja. Njihovo  ulje od Istarske bjelice osvojilo je najviše bodova. Zanimljivo je da su ove  godine proglašena 4 vicešampiona. Sva četvorica imaju isti broj bodova,  97, što je dosad nezabilježeno na natjecanjima uljara. Jedan od vicešampiona je i dr. Ivica Vlatković, zadarski „šampion nad šampionima". Uz  njega u Top 10 najboljih na visokom četvrtom mjestu našao se Borislav  Pedić iz Zadra.

 Podsjetimo, Pedić je nedavno za svoje ulje usvojio šampionsku titulu u  Vodicama na Festivalu mladih maslinovih ulja. Pedić, inače 100-postotni  invalid Domovinskog rata, podigao je dosad više od 300 stabala maslina  u rodnoj Pridrazi i Smilčiću. Lani je na Povenjaku osvojio prvo mjesto  za  masline konzervirane na domaći način.

Od ukupno 88, maslinarima s područja Zadarske županije pripalo je   12 zlatnih medalja i to Željku Vrsaljku iz Nadina, OPG Stanko i Dinko Sikirić (Bibinje), Dragutin Pjelik (Biograd), OPG Mate Dušević (Ljubač),  Marin Matešić (Diklo), Nedjeljko Jusup (Zadar), Ivica Vlatković (Novigrad), Mladen Prtenjača UO Byddi Zadar, Tomislav Zemunik (Jesenice).  Napominjemo da je Dušević osvojio 3, a Matešić dvije medalje.

Od ukupno 29 srebrnih medalja dvije su pripale maslinarima sa zadarskog područja - Silvani Puhov Stipčević i Mariju Buterinu iz Benkovca. U kategoriji djevičansko ulje diplomu je dobio Stipe Trgo iz Jesenica.

Sve u svemu, više nego dobar uspjeh naših maslinara na sve prestižnijem Povenjaku.

FEŠTA MASLINARA U VODICAMA

Šampion Bore Pedić sa uljarom Željkom Vrsaljko i zajedničkim prijateljem Ivicom Vlatković

 

Preneseno:Zadarski list 21.12.2015

..link na originalnoj stranici

Bore Pedić je postao šampion i to sve prestižnije međunarodne manifestacije Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji, koja je protekle subote, po peti put, održana u Vodicama pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske te pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Šibensko-kninske županije. Ove godine zaprimljeno je 220 uzoraka od čega ih je 86 posto ekstradjevičanske kvalitete. Ulja su poslali maslinari od Istre do Dubrovnika i iz pet uzoraka je pristiglo iz Hercegovine..

U konkurenciji 220 uzoraka njegovo višesortno ulje osvojilo je 97,68  od mogugućih 100 bodova. Daleko najviše u svojoj kategoriji.

 

 Masline su za mene postale više od hobija. U prirodi sam, guštam njegujući ih, uvik nešto novo naučim, na maslinarskim manifestacijama upoznajem nove prijatelje. Imam ih puno, od Istre do Omiša, kazuje Pedić i otkriva tko je glavni krivac što se "zarazija" maslinama i maslinarstvom. - U akciji Maslenica upoznao sam doktora Ivicu Vlatkovića. On je bio u sanitetu i uvik je inzistirao da se ide na teren, što bliže prvoj crti bojišta. Nisan ni ja plašljiv pa sam ga tamo u sanitetskom vozilu i vozio, otkriva Pedić.

Od pasioniranog maslinara Vlatkovića puno toga je naučio.

Ne trči za medaljama

 - Kad nešto radiš voliš da bude kako triba, veli Bore. U tome je našao istomišljenika u Željku Vrsaljku. U njegovoj Uljari u Nadinu, preradio je i ovogodišnje šampionsko ulje. Nije slučajno da ulja prerađena u toj uljari osvajaju najviša odličja. Na svim manifestacijama dosad šampionska ulja su prerađena uglavnom u Uljari Nadin, kaže Pedić.

7. DEGUSTACIJA VINA I MASLINOVOG ULJA - NADIN 2015 

Šampion Ivica Vlatković

Preneseno:Zadarski list 06.12.2015

..link na originalnoj stranici

Dodjelom nagrada i priznanja sinoć je u Nadinu završena sedma po redu Degustacija mladih vina i maslinovih ulja.

- Ovo je dosad najuspješnija manifestacija, rekao je na otvaranju Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Nadin. Ta udruga je u suradnji i uz potporu grada Benkovca i ove godine organizirala ovu, sve uspješniju priredbu.
Zadovoljni kakvoćom, ne i količinom ulja

- Javilo se dosad najviše natjecatelja. Imamo rekordan broj uzoraka - 141 vino i 59 maslinovih ulja, istaknuo je Glavić.

U konkurenciji ulja šampion je dr. Ivica Vlatković iz Novigrada koji je za svoje višesortno ulje osvojio 95 od maksimalnih 100 bodova. Visoko su ocijenjena i sva ostala ulja. Maslinari i stručnjaci su zadovoljni kakvoćom ulja, ali ne i količinom. Prema riječima Gordane Dragun iz Savjetodavne službe, ova maslinarska godina se na zadarskom području može svrstati u kategoriju prosječnih, tj. polovičnih godina. Prema podacima dobivenih iz uljara na području Zadarske županije je pobrano i prerađeno oko 3,5 tisuća tona maslinova ploda. Uz ovogodišnji prosječan radman od 12 posto može se očekivati od 420 do 480 tona maslinovog ulja, što je, izuzimajući lanjsku godinu, ipak ispodprosječno u odnosu na prethodne, bolje maslinarske godine.

- Urod ispod prosjeka, ali je zato kakvoća ulja odlična. Vrhunska, kaže Gordana Dragun.

bottom of page